top of page

De basis van etiquette in de horeca! Professioneel en gastvrij;

Etiquette speelt een cruciale rol in de horecabranche, waar gastvrijheid en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Goede etiquette in de horeca creëert niet alleen een aangename sfeer voor gasten, maar het toont ook respect en de zorg die in het restaurant of evenementen heeft voor zijn gasten. We bespreken in deze blog de basis van etiquette in de horeca, zowel gasten als personeel kunnen genieten van een plezierige en onvergetelijke ervaring.

1. BEGROETING EN PRESTATIE

De eerste stap naar succesvolle interactie met gasten is een warme en vriendelijke begroeting. Het personeel moet beleefd en professioneel zijn, en gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn. Dit omvat het aanbieden van een glimlach en oogcontact.

2. GEDULD EN AANDACHT

Geduld is een deugd in de horeca. Personeel moet attent zijn en de tijd nemen om naar de behoefte van de gasten te luisteren. Dit betekent niet onderbroken worden, zelfs niet tijdens drukke periodes. Het geven van de volledige aandacht aan elke gast laat zien dat ze gewaardeerd worden.

3. SERVETTEN EN BESTEK

Het is belangrijk om de juiste etiquette rond servetten en bestek te volgen bij het serveren van maaltijden. Zorg ervoor dat servetten op de juiste manier worden gevouwen en geplaatst, en dat bestek netjes op de tafel wordt gelegd. Het is verstandig voor het personeel om aan de gasten uit te leggen welk bestek voor welk gerecht is, zodat gasten zich comfortabel moet voelen tijdens de maaltijd.

4. TAFELMANIEREN

Gasten verwachten vaak dat het personeel tafelmanieren toont tijdens het serveren van maaltijden. Dit omvat het plaatsen van gerechten en drankjes met zorg, zonder te morsen of te knoeien. Personeel moet zich bewust zijn van hun lichaamstaal en vermijden om over de tafels te leunen of te veel aandacht te trekken.

5. GESCHIKTE TAAL EN TOON

Het is van belang dat personeel respectvol spreken tegen gasten en een gepaste toon gebruiken. Vermijd het gebruik van informele taal en blijf professioneel in alle interacties. Klantgerichte communicatie is essentieel om gasten te laten weten dat hun tevredenheid de hoogste prioriteit heeft.Belangrijk is om de dankbaarheid te tonen aan gasten voor hen bedoek aan hun restaurant. Personeel moeten gasten bedanken bij het verlaten van het restaurant en hen een hartelijk afscheid wensen. Dit creëert een blijvende indruk en moedigt gasten aan om terug te keren.

De basis van de etiquette in de horeca omvat een reeks van beleefde en professionele gedragingen die bijdragen aan een aangename en gastvrije sfeer. Een warme begroeting, geduldige aandacht, juiste tafelmanier, geschikte taal en toon, en het tonen van dankbaarheid zijn essentieel voor een succesvolle horeca-ervaring. Door deze etiquette principes te volgen, kan het personeel een onvergetelijke en plezierige ervaring beiden aan gasten en tegelijkertijd het imago en reputatie van het restaurant te versterken. Etiquette in de horeca is meer dan alleen regels volgen; het is een teken van respect, professionaliteit en oprechte gastvrijheid.

tafel opgedekt met bestek en wijnglazen

Comments


bottom of page