top of page

ZZP-ER WORDEN? VOLG DAN DEZE 5 BELANGRIJKE STAPPEN
Ben je van plan om ZZP-er te worden? Lees je dan vooraf goed in en volg deze 5 stappen.


Stap 1: Bedenk een bedrijfsnaam

Bij het oprichten van een bedrijf, hoort het bedenken van een goede bedrijfsnaam. Een passende bedrijfsnaam is belangrijk en draagt bij aan wat je uit wil stralen. Eenmaal een klantenbestand opgebouwd, kun je niet snel meer van naam veranderen. Ga daarom niet voor een geinige bedrijfsnaam maar neem jezelf en het bedrijf serieus.


Tip: controleer of je bedrijfsnaam al voorkomt in het handelsregisterStap 2: Kies een rechtsvorm

Bij de inschrijving van je onderneming moet je opgeven welke rechtsvorm je gaat gebruiken. De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen.


Er zijn twee soorten rechtsvormen:

1 zonder rechtspersoonlijkheid;

2 met rechtspersoonlijkheid


Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit meestal niet het geval.


De meeste startende ZZP-ers kiezen voor een eenmanszaak.


Kom je er niet uit? Doe dan een gratis rechtsvorm check: https://ondernemersplein.kvk.nl/keuzehulp-welke-rechtsvorm-past-bij-uw-bedrijf/Stap 3: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als je een bedrijf start ben je verplicht je in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving dien je de volgende stappen te doorlopen:

  1. Ga naar de site van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/

  2. Vul vervolgens het digitale inschrijfformulier in en maak een afspraak bij één van de KvK-kantoren, let op: het kan druk zijn dus zorg ervoor dat je op tijd een afspraak maakt

  3. Ga langs het kantoor om je in te schrijven, neem daarvoor een geldig legitimatiebewijs mee

  4. De inschrijving kost je eenmalig €50,-

  5. Binnen twee weken na inschrijving ontvang je per post je btw-nummer en je omzetbelastingnummerStap 4: Zet je administratie op

Het behouden van je administratie is niet alleen verplicht, ook voor je eigen gemoedsrust en overzicht is het van belang. Het geeft je namelijk inzicht in de inkomsten en uitgaven van je onderneming.


Zorg dat je daarom je facturen in één aparte map verzameld samen met je zakelijke uitgaven.

Ik maak zelf gebruik van het boekhoudsysteem www.rompslomp.nl waarbij je al een heel eind komt met de gratis variant.Stap 5: Sluit een verzekering af

Als ZZP-er loop je risico's die soms niet te overzien zijn. Het vervelende is dat je er vaak pas achter komt als het al te laat is. Deze risico's kan je afdekken door je te verzekeren.

Een belangrijke verzekering is bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering.

Indien je ergens werkt als ZZP-er blijf je aansprakelijk voor de door jou verrichte werkzaamheden.


Het is aan jou om te beoordelen welke verzekering je nodig acht. Als je je aansluit bij ZZP Nederland kun je gebruik maken van kortingen bij diverse collectieve verzekeringen.
Ben je al ZZP-er en ben je op zoek naar opdrachtgevers ? Neem dan contact met ons op.

Comentários


bottom of page