top of page

Met deze 7 tips voorkom je examenstress!


vrouw die stress heeft voor haar tentamens

Het tentamenseizoen komt er weer aan, en dat betekent vaak een flinke dosis stress voor studenten. Maar maak je geen zorgen, we hebben hier 7 waardevolle tips om je te helpen tentamenstress te voorkomen of te verminderen, zodat je met vertrouwen en succes de uitdagingen van de tentamens tegemoet kunt gaan.

  1. Planning is Key Een goed doordachte studieplanning is de basis van stressvrij tentamen voorbereiden. Maak een overzicht van alle vakken en de bijbehorende studiematerialen, en maak een realistische planning. Verdeel je studietijd gelijkmatig over verschillende dagen en neem regelmatige pauzes om overbelasting te voorkomen.

  2. Actief Studeren Passief lezen is niet altijd de meest effectieve manier van studeren. Probeer actieve studiemethoden zoals samenvattingen maken, flashcards gebruiken en de stof aan anderen uitleggen. Hierdoor blijft de informatie beter hangen en ben je beter voorbereid op je tentamens.

  3. Leer van Eerdere Tentamens Zoek naar oude tentamens of oefenvragen en gebruik ze om te oefenen. Dit geeft je niet alleen inzicht in de soort vragen die je kunt verwachten, maar het helpt ook om je vertrouwd te maken met de structuur van de tentamens.

  4. Gezonde Levensstijl Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Eet gezond, slaap voldoende en blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging en een goede nachtrust zijn cruciaal voor je concentratie en stressniveau.

  5. Stressmanagement Leer stress te beheersen door ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Deze technieken kunnen je helpen om te ontspannen en je zenuwen onder controle te houden.

  6. Vraag om Hulp Aarzel niet om hulp te vragen als je vastzit. Dit kan zijn bij docenten, medestudenten of studieadviseurs. Ze kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens je voorbereiding.

  7. Vergeet niet te Ontspannen Tijdens je studieperiode is het belangrijk om af en toe te ontspannen. Plan momenten voor jezelf in waar je iets doet waar je van geniet, of dat nu een hobby is, een filmavond met vrienden of een wandeling in de natuur. Dit helpt om je batterijen op te laden en stress te verminderen.

Onthoud dat tentamenstress normaal is en de meeste studenten ermee te maken krijgen. Het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Met deze tips kun je echter de controle over je tentamen voorbereiding terugkrijgen en met meer zelfvertrouwen de uitdagingen aangaan. Veel succes met je tentamens!


Heb je je tentamens succesvol afgerond en heb je weer tijd voor ontspanning en geld verdienen? Meld je dan aan bij EXTRA. EXTRA is het uitzendbureau met studenten bijbanen waarbij je zelf kan bepalen waar en wanneer je werkt.


Comments


bottom of page