top of page

BARISTA TIPS: ZO MAAK JE DE BESTE KOFFIE!


koffie

Ben jij een barista (in spé) of wil je graag leren hoe je de beste koffie maakt? Lees dan vooral even verder. Na wat gespeur en geklets met barista’s geven we je in dit artikel de meest handige tips mee om die ultra knappe flat white te maken. Jij blij, de gast blij!1. EEN GOEDE ESPRESSO ZETTEN

Laten we met het belangrijkste onderdeel beginnen, namelijk een goede espresso zetten. Dat is tenslotte wat de koffie goed maakt of die kop met slootwater. Een espresso zet je in een cappuccino kopje. Waarschijnlijk heb je een automatische bonenmaler tot je beschikking op de plek waar jij koffie gaat maken. Het is belangrijk om te checken hoeveel shots je gaat zetten en dus hoeveel gram koffie je uit de bonenmaler laat komen. Meestal staat dit aangegeven op de bonenmachine met één of twee kopjes. Laat de espresso nooit langer dan 30 seconden doorlopen.


2. DE MELK OPSCHUIMEN EN LATTE ART

Latte art betekent letterlijk de kunst in het melkschuim. Je weet wel, die mooie figuren in je cappuccino. Deze figuren worden gemaakt door speciale schenk technieken te gebruiken óf door een schone pen te gebruiken. Het belangrijkste is om goede melk te gebruiken. Dit betekent melk dat goed opschuimt. Voor koemelk is dat de volle variant en voor plantaardige opties zul je naar de “barista” versie moeten kijken. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 graden en is het perfecte schuim 60 graden.


Wanneer de espresso en het schuim klaar zijn, is het tijd om te een keer te tikken met je melkkannetje op de ondergrond en te walsen. Zo haal je de luchtbelletjes uit je kannetje. Als dit klaar is, kun je gaan schenken. Dit is waar de echte kunst bij kijken komt. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk kunnen zorgen voor figuurtjes. De basistechniek van latte art is hoog beginnen, rustig schenken, doorschenken en niet de straal onderbreken terwijl je steeds meer naar beneden gaat.


Het komt uiteindelijk neer op oefenen, oefenen, oefenen. Dus let’s go!


KOFFIE MAKEN

Comentarios


bottom of page