top of page

De Kleine Ondernemers Regeling (KOR), wat is dat nou precies?


twee mensen houden een spaarvarken vast

Ben je van plan om te gaan beginnen voor jezelf, bijvoorbeeld bij een uitzendbureau als ZZP’er? Dan krijg je bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel de vraag of je in de kleineondernemersregeling, ook wel de KOR, wilt vallen. Wat dat precies inhoudt voor je en of het een juiste beslissing is in jouw geval of niet leggen we je daarom in dit artikel uit. Zo kun jij straks gerust voor jezelf beginnen!


1. WAT IS DE KOR?

De KOR is eigenlijk niet meer dan een BTW-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden van de KOR dan hoef je geen BTW te rekenen aan je opdrachtgevers. Dat betekent dat er niet bovenop het uurtarief nog een extra percentage aan BTW betaald hoeft te worden. Ook hoef je geen BTW-aangifte meer te doen: dat scheelt een hoop administratief werk. Wel is het zo dat je geen BTW over zakelijke kosten en investeringen kunt aftrekken.


2. WAT ZIJN DE VOORWAARDEN OM MEE TE DOEN AAN DE KOR-REGELING?

Om mee te doen aan de KOR regeling moet je:


  1. BTW-ondernemer zijn en dus lid van de Kamer van Koophandel

  2. Je omzet tot maximaal 20.000 euro per kalenderjaar houden

  3. Je onderneming in Nederland gevestigd hebben.


Als je meedoet aan de KOR regeling is dat voor ten minste drie jaar. Komt je met je omzet toch boven de 20.000 euro uit, dan moet je dit direct doorgeven aan de belastingdienst.


3. WANNEER IS DE KOR REGELING HANDIG?

Als je bijvoorbeeld student bent en je wilt als bijbaan op ZZP-basis aan de slag gaan is het handig om de KOR regeling aan te vragen. Zo voorkom je onwijs veel administratief werk en hoef je ook geen BTW aangifte te doen. Als student kom je niet snel boven de €20.000 euro omzet per jaar, dus in dat geval is het prettig om je daarvoor aan te melden. Heb je het idee dat je boven dat bedrag uitkomt? Dan kun je beter geen KOR regeling aanvragen.


bottom of page