top of page

SOLLICITEREN KUN JE LEREN

Met deze tips overleef jij elk sollicitatiegesprek.
1. KOM ALTIJD VOORBEREID

Zodra je weet waar je gaat solliciteren ga je zoveel mogelijk informatie opzoeken over het desbetreffende bedrijf. Check hun website, social media en win eventueel informatie op via familie en/of vrienden. Weet je ook wie je sollicitatiegesprek afneemt? Zoek diegene op LinkedIn op voor extra informatie. Wanneer je dit allemaal doet heb je een beter beeld van het bedrijf en kan je eventueel makkelijker vragen beantwoorden.


2. NEEM DE VACATURE NOG EEN KEER GOED DOOR

Het is handig om voor het gesprek nog een keer goed de vacature door te nemen waar je voor solliciteert. Dan kan je nog goed checken wat de pre’s zijn en daarop inspelen.


3. NEEM JE VERAAL GOED DOOR

Degene die jouw sollicitatie afneemt is vaak geïnteresseerd in wie jij bent, wat je doet in je vrije tijd en waar je vandaan komt. Bereid daarom ook een verhaal voor over jezelf. Vergeet niet je sterke (en zwakke) punten te benoemen. Dit vinden ze belangrijk om te weten.


4. TREK IETS GEPAST AAN

Ga je bij een groot bedrijf of een casual bedrijf solliciteren is er natuurlijk een verschil in hoe netjes je naar je sollicitatie moet, maar naar elke sollicitatie is het belangrijk om er verzorgd uit te zien (dus geen gaten in je spijkerbroek).

Kies je outfit de avond van tevoren uit, zodat je kan vragen aan huisgenoten/vrienden en vriendinnen of het goed staat zodat je nog eventueel snel een outfit switch kan doen.


5. BEREID JE VOOR OP MOEILIJKE VRAGEN

Bij elk sollicitatiegesprek gaan ze je (moeilijke) vragen stellen.

Bereid mogelijke vragen voor, zodat je niet met een bek vol tanden staat bij het gesprek. De precieze vragen zal je niet weten maar bedenk een paar scenario’s van tevoren waar je op kan anticiperen.


6. STEL ZELF OOK VRAGEN

Zorg ervoor dat je zelf ook vragen voorbereid. Zo zien ze dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en je je in het bedrijf hebt verdiept.

En stel, alles wordt al goed en duidelijk uitgelegd, zorg er dan toch voor dat je aan het einde van het gesprek een vraag kan stellen.


Buiten tips, zijn er ook dingen die je absoluut niet kunt doen bij een sollicitatie. Dit hebben we ook kort voor je op een rijtje gezet:


- Kom niet te laat

- Geef geen slappe hand

- Ga niet onderuit zitten op je stoel

- De gesprekspartner niet in de reden vallen


Na het lezen van deze tips zal het zeker goed komen met je volgende sollicitatiegesprek. Uit ervaring weten we dat het bij EXTRA in ieder geval werkt wanneer je deze tips opvolgt! Dus kom bij ons solliciteren voor je nieuwe bijbaan in de horeca :)


Comments


bottom of page